Per Tots Sant que no faltin els panellets

Els panellets són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, juntament amb les castanyes i els moniatos. Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, generalment esfèriques, fets a base de massapà i alguns altres ingredients que els donen els sabors i els aromes característics. La base més peculiar dels panellets és una barreja de rovell d'ou, sucre, admetlles mòltes, i moniatos o patates bullits. Tots els tipus es couen al forn.

Els més populars són els clàssics panellets de pinyons que estan fets de la base de panellet arrebossada de pinyons i envernissats abans d'anar al forn de clara d'ou. L'origen dels panellets es situa al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.

En un terreny més escatològic, J. Gibert, a "Girona, petita històrica de la ciutat i de les seves tradicions i folklore", esmenta un refrany relacionat amb aquests dolços: Per Tots Sants, panellets, que a les dones fan fer pets.

Font: J. Gibert.